STU Täby Trafikskola

MC körkort

Ta MC-körkort i Täby

Att ta MC-körkort är en dröm för många. Vi hjälper dig att förverkliga den drömmen.

Vägen till MC-körkort går via utbildning hos oss på trafikskolan. När du skriver in dig hos oss får du hjälp av våra pedagogiska och professionella trafiklärare som hjälper dig med allt du behöver lära dig för att ta MC-körkort – både teoretiskt och praktiskt.

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta när du ska ta MC-körkort.

Här är de olika typer av MC-körkort som finns

Det finns tre  olika nivåer av MC-körkort och de går under namnen A1, A2 och A. Dessa olika körkort ger behörighet till olika typer av motorcyklar. Den främsta skillnaden mellan de olika MC-körkorten är hur stor motorcykel man tillåts köra.

Den första, A1-körkortet, gäller endast för lätt motorcykel.

Med ett A1-körkort får du köra tvåhjuliga motorcyklar där:

 • Motorn har en slagvolym av högst 125 kubikcentimeter
 • Motorns nettoeffekt är på högst 11 kilowatt (kW)
 • Förhållandet mellan nettoeffekten och tjänstevikten är högst 0,1 kW/kg

Nästa nivå är A2. Med ett A2-körkort får du också köra mellanstor motorcykel.

Med ett A2-körkort har du behörighet att framföra tvåhjuliga motorcyklar där:

 • Motorn har en nettoeffekt på högst 35 kW
 • Förhållandet mellan nettoeffekten och tjänstevikten inte är högre än 0,2 kW/kg.

Behörighet A är den högsta nivån. Med ett A-körkort har du behörighet att köra alla två- och trehjuliga motorcyklar, oavsett vilken vikt eller nettoeffekt de har.

Detta är viktigt att tänka på när du ska ta MC-körkort

Innan din resa mot ett MC-körkort med behörighet A inleds är det viktigt att du tar reda på vilken åldersgräns som gäller för dig. Det finns nämligen flera olika.

Om du har ett A1- eller A2-körkort sedan tidigare har du möjlighet att ta A-körkort tidigare än en person som inte har något MC-körkort. Om du inte har något A1- eller A2-körkort är åldersgränsen för att ta MC-körkort med behörighet A 24 år.

Innan du påbörjar din utbildning för MC-körkort behöver du skaffa ett körkortstillstånd. Ett sådant ansöker du om hos Transportstyrelsen. I samband med att du skickar in din ansökan behöver du även bifoga ett synintyg.

Utbildningen här på trafikskolan består av både teoretiska och praktiska lektioner. Under de praktiska momenten kommer du att öva på att köra motorcykel både på manöverbana och på trafikerade gator. Ett bra tips är att redan på förhand planera in din utbildning så att du har gott om tid att både övningsköra och studera teorin. För att undvika onödiga transportkostnader startar vi våra lektioner vid vår körgård. Trafiken kan man köra överallt men oftast vill man bygga en trygghet och vi kör i uppkörningsområdet Gillinge,  Täby och Österåker!

Dessa åldersgränser gäller för MC-körkort

När du ska övningsköra tung motorcykel eller ta MC-körkort för en sådan (behörighet A) gäller olika åldersgränser beroende på om du har ett MC-körkort med en annan behörighet sedan tidigare eller inte.

När det gäller övningskörning med tung motorcykel finns tre olika omständigheter:

 • Om du inte har något MC-körkort sedan tidigare behöver du vara minst 23 år gammal
 • Om du har haft MC-körkort med behörigheten A2 under minst ett år och sex månader behöver du vara 19 år och sex månader gammal för att börja övningsköra tung motorcykel
 • Om du bara övningskör på en trafikskola där din trafiklärare följer med på motorcykeln eller i en sidovagn behöver du vara minst 17 år och sex månader gammal

När det gäller körkort med behörighet A gäller följande åldrar och omständigheter:

 • Om du inte har något MC-körkort sedan tidigare behöver du vara minst 24 år gammal
 • Om du har haft MC-körkort behörighet A2 i minst två år behöver du vara minst 20 år gammal 

 Riskutbildning – obligatoriskt för att ta MC-körkort

För att ta MC-körkort behöver du också genomföra en riskutbildning. Den består utav två delmoment, i folkmun kallade “riskettan” och “risktvåan”.

 • Del 1 handlar om riskfyllda beteenden. Inga förkunskaper krävs.
 • Del 2 handlar om praktiska risker.  Körning på manöverbana ingår också i denna del (förkunskap krävs).

Teori 

Teoriprovet för mc består av 70 frågar varav 5 frågor är testfrågor som inte räknas med i ditt resultat. För godkänt krävs 52. Provet utförs på dator. Skaffa vårt teoripaket. Du hittar mer information vid inskrivningen eller i prislistan!

Våra motorcyklar

Vi har en sänkt mc och ett flertal med normal sitthöjd. Vi arbetar med YAMAHA MT01 och MT07.

Vi hyr även ut motorcyklar till uppkörningen. 

Boka utbildning för att ta MC-körkort i Täby

Skriv in dig som elev hos oss på trafikskolan som elev. Utan tillstånd får du endast öva på inhängnat område, exempelvis på vår körgård. Sedan får du tillgång till vår internbokning där du själv kan välja mellan olika tider!

Vi erbjuder ett begränsat antal testlektioner om du vill prova på att köra mc, dessa är inte anpssade för dig som vill stämma av inför uppkörningen utan för dig som är nybörjare.