STU Täby Trafikskola

B96 & BE

Guide till BE- och B96-körkort: Allt du behöver veta för att köra tungt släp

Vill du utöka din körförmåga och få möjligheten att dra  tyngre släpvagnar med din bil? Om du överväger att ta ett BE-körkort eller ett B96-körkort är du på rätt plats. Dessa körkortsbehörigheter låter dig hantera större och tyngre släp, perfekt för dig som drömmer om att ta med husvagnen på semester, transportera hästar, eller kanske behöver dra en tung trailer i ditt yrke. Vi på STU – Täby Tafikskola kan hjälpa dig när du ska uppgradera din behörighet!

Utökad B-behörighet (B96) vs. BE-körkort

För att tydliggöra skillnaden: med ett B-körkort får du dra släp med en totalvikt på högst 750 kg, där bilens och släpets sammanlagda vikt inte får överstiga 3 500 kg. Ett utökat B-körkort (B96) ger dig rätt att köra fordon och släpvagnar med en sammanlagd totalvikt på upp till 4 250 kg, medan ett BE-körkort inte har någon begränsning för fordonets och släpvagnens
sammanlagda vikter, så länge släpvagnens totalvikt inte överstiger 3 500 kg.

Krav för BE-körkort

För att ta ettt BE-körkort måste du:

  • Inneha ett svenskt B-körkort.
  • Ha ett giltigt körkortstillstånd grupp 1.
  • Vara permanent bosatt i Sverige eller ha studerat här  minst sex månader.
  • Ha fyllt 18 år.
  • Genomföra och klara både kunskaps- och körprov för BE-behörighet.
  • Inte inneha ett motsvarande körkort utfärdat i något annat EES-land.

Teori och praktik

I ditt förberedelsearbete inför både BE- och B96-körkort är
det viktigt med en balans mellan teori och praktisk övningskörning. Teorin ger dig de nödvändiga kunskaperna om trafikregler och säkerhet, medan den praktiska körningen låter dig tillämpa dessa kunskaper i verkliga situationer, särskilt när det gäller att hantera fordon med tungt släp.

BE Utbildningspaket

På STU Svensk Trafikutbildning Täby Trafikskola erbjuder vi
INGA utbildningspaket för dig som siktar på att ta ditt BE-körkort, vi REKOMMENDERAR två körtillfällen och en teoriträff men i slutändan är det du som känner dig själv bäst. Vårt mål är att förbereda dig väl för både teori- och körprov så att du kan känna dig trygg och säker på vägen.

Kom ihåg att fotografera dig hos Trafikverket (GÄLLER B96)

En viktig detalj att inte glömma är att du måste fotografera
dig hos Trafikverket inför ditt körprov. Detta kan göras när som helst, men det är klokt att ordna detta väl i förväg för att undvika onödiga stressmoment.

Att kunna dra ett tungt släp öppnar upp nya möjligheter,
vare sig det gäller arbete eller fritidsaktiviteter. Med rätt förberedelser och
utbildning kan du snart vara på väg med ditt nya BE- eller B96-körkort. Boka en uppstart hos oss på STU Svensk Trafikutbildning Täby Trafikskola och ta det första steget mot ditt nya körkortsäventyr idag.

Hyra släpvagn till uppkörningen?

Du kanske har stor erfarenhet av att köra med släpvagn och bara vill ha en färdiglastad släpvagn på uppkörningen? Vi kan hjälpa dig, att hyra en släpvagn till förarprovet på Gillingebanan, Gillinge. Vår släpvagn har en totalvikt av 1600 kg!